Основною ланкою системи біотехнічних заходів у мисливському господарстві є комплекс робіт, направлених на покращення кормових властивостей мисливських угідь: підгодівля тварин, створення кормових полів, проведення інших збільшуючи запас кормів робіт.

     Підгодівля тварин – це викладання корму для диких тварин у період його нестачі (за кількістю, або якістю) чи важко доступності (раптовий мороз, глибокий сніг, ожеледь неврожай та ін.).

    Підгодівля диких тварин проводиться з метою: 1 тимчасового збільшення сезонної кормової ємкості місць перебування тварин; 2 послаблення шкідливої діяльності диких свиней, та інших тварин (відволікаюча підгодівля); 3 профілактика захворювань, лікування шляхом посиленого харчування, добавлення ліків, мікроелементів; 4 утримання тварин в потрібних для господарства місцях ( утримуюча підгодівля); 5 проведення спостережень за дикими тваринами, обліків їх, відловлювання для розселення.

     Треба зауважити, що підгодівля мисливських тварин має дві сторони – біологічну та економічну. Мисливські господарства, плануючи підгодівлю, повинні виходити з реальних економічних можливостей. Запас кормів треба створювати в розрахунковій кількості, але викладати їх треба з врахуванням запасу природних кормів та їх доступності. Якщо кормність угідь для існуючого поголів’я достатня і погодні умови сприятливі, то краще, щоб корми в господарстві нагромаджувались на випадок стихійного лиха, коли підгодівля на короткий час переходить в ранг годування, і звичайних запасів кормів може не вистачати.

Головний мисливствознавець                                                                                В.А. Ніколаєв